RCC5 – La Torre

Una passejada que podem aprofitar per fer venir gana abans de menjar o per pair-lo. Amb una hora el podem haver recorregut, omplint-nos de panoràmiques espectaculars i de continguts històrics interessants. Donarem un tomb pel cim del nucli antic de Les Preses.

D`entrada convé recordar que el nom del municipi ja descriu el seu preterit de terreny estanyat per les aigües del Fluvià que travessa el Pla de Les Preses i la Vall d`en Bas. El riu, recull les aigües que baixen dels rierols, regs i torrents, sovint de forma abraonada perquè les muntanyes son altes i amb forta pendent. Desprès, tot es pacifica a la plana que les absorbeix, afavorint conreus privilegiats.

Ruta Vall d'en Bas a la La Torre

Les masies mes antigues, es van edificar en llocs elevats del territori per protegir-les de les inundacions i també dels atacants. Aprofitaven els turons i els torrents, per dificultar els assalts. La masia de La Torre ( documentada al 1.180) era un casal fortificat sense pretensions militars, però ben construït per la defensa dels que hi vivien: els senyors feudals i gent armada al seu servei. En aquella època, es procurava el domini de la gent, a vegades amb l` us de la força, i per tant, en podien esperar represàlies: una fortificació els era bàsic per la seva protecció. També els servia contra el bandidatge i els conflictes bèl·lics que sovintejaven en aquella època. A més, acollia la presó, a instancies dels abats del Monestir de St. Benet de Bages, senyors de Les Preses durant gairebé 800 anys.

 

Iniciarem el recorregut pujant a la masia de El Pinell i abans d`arribar a El Pujol i mes amunt, arribarem a Can Talaia. Uns metres mes amunt de la casa (en direcció a Xenacs pel camí de les Barrincoles), veurem un sender (a la dreta) que baixa i travessa el torrent. Pel mig del bosc, en un camí avui poc transitat, baixarem bosc avall fins a La Torre. Haurem de superar el tancat elèctric pel bestiar. Remarquem la necessitat de protegir-nos de les tanques elèctriques per les seves doloroses descàrregues. A més, cal respectar-les per la funció ramadera, encara que no hi veiem el bestiar!.

Ruta de la Vall d'en Bas a La Torre

Passarem per davant de La Torre, casal fortificat que ens hem referit anteriorment. Es una propietat privada que mereix admiració i respecte. Desprès de observar-la, pujarem camí amunt,per acostar-nos bosc. Tot just arribar als seus peus, seguirem direcció a Sud per una antiga carretera planera que limita els camps de pastura i el bosc. Al final, hi ha un pas del tancat elèctric de pastura i una pista que ens permet iniciar el descens cap al poble.

Les panoràmiques del tram de baixada son per emmarcar: del Puigsacalm als Pirineus amb el poble al davant i la plana d`on sobresurt, al bell mig, El Mallol.

Travessarem el torrent de Murriá a Can Filoses i sota El Ballot. Ens aproparem al nucli davant l`Escola La Bòbila i l`imponent cabanya de La Mata, magníficament restaurada. Passarem davant cal Bord, el Cementiri, l`antic Hospital (avui casa de colònies de propietat municipal) i arribarem a la Plaça Major, als peus dels dos campanars característics del poble.

A la Plaça Major de Les Preses, observarem un mosaic de petjades amb el nom de tots els veïns del poble a l`any 2000, amb una peça central dedicada pel poeta Ricard Creus al Ball de les Cintes, que es el tradicional del poble i es balla cada any, en aquest lloc, per la festa major: “ a la gent de Les Preses i a les cintes enceses de l`Esbart Marboleny”. Forma part de una proposta municipal per donar un lloc a cadascun dels presencs a la plaça de poble. També ho va ser la de recordar el nom històric de les seves cases, amb una placa que podem veure al costat de la numeració convencional.

Passejada curta i agradable!

Veure la ruta a: https://www.campingnatura.cat/activitats/rutes-a-peu/

Autor: daniel t.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *