RCB5 – Ruta en bicicleta per la Vall d’en Bas

Ruta de 25 Km que es fa amb mitja jornada per gaudir de un territori rural de gran interès, tot pedalant tranquil·lament per la Via Verda i carreteres locals per visitar tots els nuclis de la zona. Primer consell, com que el territori s`ho val, convindria dedicar-hi tot el dia per gaudir, no sols del paisatge, sinó també de l`encant dels nuclis, les masies, els conreus, els remats i els racons entranyables que hi trobarem.

La plana que tenim sota el Càmping Les Preses Natura i que voltarem en la ruta, esta abrigada al Nord pel Bosc de Tosca, espai de pedra volcànica que forma part del Parc Natural i que ens separa de la cubeta d`Olot. A llevant, el Volcà Racó, la serra de Xenacs, Murriá fins a Coll de Bas. Al Sud, les muntanyes de Falgars i Els Llancers fins al Coll de Bracons. A ponent, el Puigsacalm, Santa Magdalena, el Salt de Sallent, les muntanyes de La Rauta i ja tancant el cercle, la Serra de Sant Valentí. Dintre aquest espai: dos municipis: Les Preses i la Vall d`en Bas, una dotzena de petits nuclis i desenes de masies amb historia i bellesa. Al mig, el riu Fluvià, que desprès de néixer al principi de la vall, la travessa recollint les aigües dels regs i rierols de les muntanyes veïnes. Temps reculats, on la sortida cap a Olot no era tant drenada i encara avui dia, en èpoques d`aiguats, aquestes planes queden estanyades, fins a donar nom del poble que acull el Càmping.

ruta-bicicleta-vall-bas_4

Iniciarem la ruta baixant a la plaça i l`escola La Bòbila per seguir la Via Verda-Pirinexus fins a St. Esteve d`en Bas que la deixarem per seguir cap els Hostalets d`en Bas, parada obligatòria per gaudir del carrer de La Teixeda. Estem al punt mes al Sud i seguirem par la banda de Ponent de la vall per vorejar la Plana dels Hostalets sota el castell roquer de St. Miquel de Castelló. Passarem davant de l`ermita de St. Quintí, una joia!. Seguirem per el Pla d`en Bas fins a les vistes del petit nucli de Can Trona i pujarem cap a Joanetes, sota mateix del Puigsacalm. Baixarem cap el viaducte dels Túnels de Bracons per seguir la carretera Parcel·laria que ens dirigeix directament cap al Nord fins a prop de El Mallol, encantador nucli al cim de un turó, tornarem a decantar a Ponent per travessar els conreus de Puigpardines fins a St. Privat d`en Bas.

ruta-bicicleta-vall-bas_5

Estem a la meitat de la ruta, al tornar cap a El Mallol, veurem Les Preses a l`altre costat de la vall i per tant, podríem tornar-hi, si calgués, fent drecera. Però la ruta segueix i val la pena de fer-la!. Vorejarem El Mallol, ara pel Nord (Veïnat Nou) per iniciar el tram que en portarà a la Plana de la Pinya que voltarem en direcció Est resseguint la muntanya fins a trobar el riu Fluvià a l`altura de Codella. Aquí, tornarem a pedalar per la Via Verda pel Pla de Les Preses fins al seu nucli i al Càmping.

La ruta permet acostar-se als nuclis antics de Joanetes, St. Privat i La Pinya que aconsellem d`anar-hi , s`ho valen i estan prop de l`itinerari. També us serà d`interès recollir l`informació turística que uns poden facilitar els municipis i el mateix Càmping. Però teniu una altre recurs propi del territori: pregunteu a la gent de la zona on menjar, quines botigues tenen els millors productes locals, quin nom te aquell indret interessant o quins esdeveniments us recomanen a cada lloc. La gent es planera i l`oferta es amplia i de qualitat.

Podeu veure la ruta a: https://www.campingnatura.cat/activitats/rutes-bicicleta/rutes-cicloturisme/

Autor: daniel t.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *