RCB2 – RUTA EN BICICLETA A LA GORGA DELS PINS

 

Davant el Càmping Les Preses Natura s`obra a ponent, el decorat esplèndid de la serralada de Santa Magdalena amb el Puigsacalm  ( 1.514m) i el Pic dels Llops, que ens tempten a pujar-hi. Ho farem una altre dia, avui volem remullar-nos sota el Salt de Sallent, a Sant Privat d`en Bas.

Amb bicicleta serà una agradable excursió de 14 Km, amb un desnivell de 200 m. que anirem guanyant a mesura que arribem al peu de la muntanya. Abans haurem de travessar, de llevant a ponent, tota la Vall d`en Bas. Sortirem del Càmping cap al nucli de Les Preses i seguirem planers per un tram urbà de la Via Verda (direcció Olot). Agafarem el bici carril paral·lel a la carretera a St. Privat, cap al riu Fluvià. Just abans de passar el pont, a la dreta, trobem l`imponent masia de Verntallat, que te historia: aquí va néixer al 1.426 Francesc de Verntallat, que va ser militar molt principal a la Guerra dels Remences i que va aconseguir ser els primers europeus en alliberar-se dels “mals usos” que les lleis feudals imposaven als pagesos (pagaments abusius als senyors-propietaris , l`anomenat “dret de cuixa” a les masoveres o, sobretot, l`obligació de “redimir-se”- lògicament pagant, qui podia- per poder deixar la masoveria. L`aliança estratègica dels pagesos amb el rei va fer possible un pacte que iniciava el final d`aquell sistema despòtic.

IMG_20150408_112929

 

Passarem per sota El Mallol, on diuen que vivia la gent en èpoques molt reculades, perquè el pla de Les Preses era , com explicita el seu nom, una zona de aigües estanyades. Pedalant entra camps ben conreats, arribarem a la cloterada que abriga St. Privat de Bas. Enfilarem al costat del riu, que ja baixa alegre. Es aconsellable fer un bufet abans de fer l`última etapa: donarem quatre cops de pedal per arribar a la plaça del poble: no us la perdeu!. Recularem uns metres enrere i recuperarem el camí cap al riu. Esta ben senyalitzat: Area de Picnic dels Pins. Travessat el riu per una passera que cal respectar si el riu baixa fort i/o ha plogut fort aigües amunt a la zona de Platraver: son els efectes de la muntanya…

 

Els últims bufets per la pista ens acosten al lloc que volíem: una zona condicionada pel municipi de la Vall d`en Bas, on taules i bancs troben ombra sota imponents pins. També hi han barbacoes i un bar que ens oferiran menjar i begudes. Sovintegen les papereres per recordar-nos que estem en un lloc especial i delicat que no suporta deixalles escampades ni comportaments que no siguin respectuosos amb el medi natural que ens acull: estem a casa dels arbres, els ocells, de la vegetació i, de nit, territori d`algun senglar tafaner.

 

 

Sota la zona d`esbarjo, sentirem bramar l`aigua del riu que baixa sense fre esquivant penyes i salts. Ha nascut fa poca estona a l`altiplà de Collfred i Platraver. Ha embogit llançant-se pel Salt de Sallent i demostra la joia i la força juvenil dels elements naturals en estat pur!. Per un corriol – ara baixarem a peu- ens deixa davant una gorga que difícilment podrem resistir de capbussar-nos-hi i banyar-nos. Serà una estona que guardarem per molts anys!.

Per tornar al Càmping, com que tot es baixada i planer podem fer un recorregut diferent. Ens hi ha moltes alternatives perquè la plana es ampla i permet allargar la pedalada per carreteres locals: cadascú esculli el que mes li plau (li reclami les cames o el rellotge). En proposem una ruta tranquil·la i fàcil: sota el poble de St. Privat, quan la carretera ja perd pendent, trobarem a la dreta una zona de jardí amb una gran font: a pocs metres un pont travessa la riera per conduir-nos al Veïnat de Pocafarina i als paratges de Puigpardines. Desprès arribarem a la carretera Parcel·laria: nosaltres donarem l`esquena a El Mallol per planejar en direcció Sud. A mig quilòmetre a l`esquerra veurem una hípica i una carretera amb indicador “totes direccions”. Seguirem la carretera i creuarem el riu Fluvià per Pas de la Torre. En temps d’en Vertallat aquí només passava qui el deixaven. Diguem que era la duana de la frontera entre els Vescomtes de Bas senyors de la part esquerra i el Monestir de St. Benet de Bages, amos del costat de Les Preses. Pedalarem fins arribar el nucli presenc, travessarem la sobresaturada carretera d`Olot a Vic/Anglès. Pessigarem uns metres de la Via Verda i amb quatre cops de pedal i ja som al Càmping: final de la ruta!.

Veure la ruta a: https://www.campingnatura.cat/activitats/rutes-bicicleta/rutes-cicloturisme/

Autor: daniel t.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *