RCC3 – Camí dels bous

Aquest sender, sembla ser que podria tenir origen romà, perquè formava part de un itinerari que entre les valls de Santa Pau i el Collsacabra vorejant la vall d`en Bas pel cim de Les Preses, per esquivar els fangars de les aigües del Fluvià que estanyaven aquestes terres. Nosaltres en farem el tram que travessa les muntanyes de Xenacs i Murrià de Nord a Sud pel cim del poble de Les Preses amb una ruta circular.

 

Iniciarem la ruta pel camí del Racó, al costat de la piscina municipal de Les Preses i ens enfilarem per aquest tram del GR2 pels mig de boscos d`alzinars i fagedes fins al volcà Racó. Deixarem el GR per pujar al caire i seguir el sender, ben fresat i ben marcat en direcció sud. Trobarem una bifurcació: el, camí del caire que deixarem per una altre ruta i seguirem, mes planers pel Camí dels Bous dins al cim de casc antic de Les Preses amb panoràmiques de tota la vall, el Puigsacalm al davant i a la dreta els Pirineus.

Ruta a peu pel camí dels bous
En aquest punt hi ha un encreuament perfecte: el nostre camí discorre horitzontal de Sud a Nord i ens creuem amb el Camí de les Barrincoles que puja de Les Preses fins a l`Area Recreativa de Xenacs, on podem arribar-hi amb 15 minuts o baixar-hi drecers a Les Preses amb mitja hora. Estem a la meitat de la ruta.

Sota l`encreuament de camins s`albiren les ruïnes de la Barraca de Xenacs, que aixoplugava un personatge peculiar anomenat “Agafaguilles”. De fet, aquest era el seu ofici: eliminar aquests animals que es menjaven les gallines de les masies amb la seva destresa i els pagesos li recompensaven amb menjar i potser, algun ral. Sembla que també recollia ferralla i en els últims dies de la guerra civil, abundava pels boscos material bèl·lic abandonat pels soldats republicans en retirada. La falta de coneixements o l`imprudència va fer volar la barraca al explorar l`arsenal acumulat. Afortunadament en aquells moments, ell no estava la vora del foc…

Ruta a peu pel camí dels bous

Nosaltres seguirem el camí dels Bous planejant cap la muntanya de Murriá que discorre per sota de la carretera d`accés a l`Area Recreativa de Xenacs, fins a un punt que coincideixen en un petit tram per salvar una part encinglerada de la muntanya: el camì del Soldat (que antigament feien servir per accedir a la torre de vigilància del cim de la muntanya). Una estona mes avall tornarem a tocar la carretera, però llavors iniciarem un descens ràpid que ens portarà al mas El Ballot, i seguint la pista, arribarem a la Plaça Major de Les Preses.

En aquest punt, ens plaurà mirar enrere i veure el camí fet: estem a l`escenari i el recorregut ens dibuixa l`amfiteatre de feixes i boscos que abriguen el nucli antic del poble. D’aquí al Càmping, son quatre passes.

Veure la ruta a. https://www.campingnatura.cat/activitats/rutes-a-peu/

Autor: daniel t.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *