RCC9- HOSTALETS D`EN BAS – CAMÍ RAL – FALGARS – ST. MIQUEL DE CASTELLÓ

A la part Sud de la Vall d`en Bas s’hi aixeca  un altiplà que separa el territori de la Garrotxa i el d’Osona, conformant el Cabrerés i el Collsacabra: terra antiga i convulsa però privilegiadament atractiva i rica en historia i llegendes pròpies de terra de pas, mil·lenària.

D`entrada suggerim fer cas a tres observacions abans de fer la caminada: la primera es que convé dedicar-hi una jornada per treure’n millor el suc. Segona: un senzill plànol i el GPS us marcaran la ruta que esta ben farcida d`indicadors. Tercer: deixeu fer volar l`imaginació tot transitant per camins que han vist passar els romans, bisbes feudals, trabucaires carlins, mercaders incansables i centenes traginers, vianants, fugitius, gent de be (la majoria)…

Anirem amb cotxe als Hostalets d`en Bas: tot just arribar-hi ja veurem que es un poble encantador, per tant, endreçarem el vehicle a la zona d`aparcament condicionada i començarem la ruta pel carrer de la Teixeda: una postal!.

Iniciarem la caminada en direcció sud per pista asfaltada fins a creuar el riu Fluvià, tot just acabat de néixer.  Ben indicat trobarem el Camí Ral d’ Olot a Vic, inicialment planer fins que s’enfila al bosc. Aquest tram va ser condicionat fa pocs anys i per tant, es costerut però ample. A mig camí encara hi ha vestigis de la senyalització antiga. Gairebé haurem fet el cim, en una ziga-zaga ens indica la Mina dels Bandolers, també anomenat Greny del Grau. Val la pena d’acostar-s’hi perquè es espectacular i per la llegenda ( o no…)de que era amagatall d’assaltants de camins, en èpoques reculades.2-RCC9-B-MINA DELS TRABUCAIRES-CAMI RAL

Arribarem a l`altiplà de Falgars i ens dirigirem cap al Nord-oest per pista asfaltada fins a l`església i cementiri, al costat de la masia-residencia rural de La Coromina, conformant un nucli bucòlic. Abans d`arribar-hi, feu una ullada als espectaculars cingles que donen vida al Fluvià.

L`objectiu de la ruta es arribar a St. Miquel de Castelló, però si convingués, aquí podriu baixar drecers a Els Hostalets per pista pavimentada.3-RCC9-SANT-MIQUEL DE CASTELLO

El paisatge es exuberant: pastures, antigues masies, que travessarem per una pista que ens acosta a la petita fortalesa i antiga ermita dels vescomtes de Bas, datada des del segle XI. Avui es refugi del GEIEG. Ens queda ben clar que gaudia de bona defensa  en l`època medieval. Les panoràmiques de la vall d`en Bas als peus, els Pirineus al davant, la serra dels Llancers a l`esquerra i el massís de Sta. Magdalena amb el Puigsacalm despuntant, altiu.

Per baixar, seguirem els indicadors que ens menen a Els Hostalets, per camí que baixa drecer que ens portarà fins al cementiri i el poble. L`excursió, segur que ens haurà omplert de paisatges, histories, llegendes i algun bufet!. Es el que volíem, no?.

Veure la ruta a: https://www.campingnatura.cat/activitats/rutes-a-peu/

danielt

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *