RCB2 – Ruta en bicicleta per la gorga dels Pins

Davant el Càmping Natura de Les Preses, s`obra a ponent, el decorat esplèndid de la serralada de Santa Magdalena amb el Puigsacalm ( 1.514m) i el Pic dels Llops, que ens tempten a pujar-hi. Ho farem una altre dia, avui volem remullar-nos sota el Salt de Sallent, a Sant Privat d`en Bas.

Amb bicicleta serà una agradable excursió de 14 Km, amb un desnivell de 200 m. que anirem guanyant a mesura que arribem al peu de la muntanya. Abans haurem de travessar, de llevant a ponent, tota la Vall d`en Bas. Sortirem del Càmping cap al nucli de Les Preses i seguirem planers per un tram urbà de la Via Verda (direcció Olot). Agafarem el bici carril paral•lel a la carretera a St. Privat, cap al riu Fluvià. Just abans de passar el pont, a la dreta, trobem l`imponent masia de Verntallat, que te historia: aquí va néixer al 1.426 Francesc de Verntallat, que va ser militar molt principal a la Guerra dels Remences i que va aconseguir ser els primers europeus en alliberar-se dels “mals usos” que les lleis feudals imposaven als pagesos (pagaments abusius als senyors-propietaris , l`anomenat “dret de cuixa” a les masoveres o, sobretot, l`obligació de “redimir-se”- lògicament pagant, qui podia- per poder deixar la masoveria. L`aliança estratègica dels pagesos amb el rei va fer possible un pacte que iniciava el final d`aquell sistema despòtic.

Davant el Càmping Les Preses Natura s`obra a ponent, el decorat esplèndid de la serralada de Santa Magdalena amb el Puigsacalm ( 1.514m) i el Pic dels Llops, que ens tempten a pujar-hi. Ho farem una altre dia, avui volem remullar-nos sota el Salt de Sallent, a Sant Privat d`en Bas.

Amb bicicleta serà una agradable excursió de 14 Km, amb un desnivell de 200 m. que anirem guanyant a mesura que arribem al peu de la muntanya. Abans haurem de travessar, de llevant a ponent, tota la Vall d`en Bas. Sortirem del Càmping cap al nucli de Les Preses i seguirem planers per un tram urbà de la Via Verda (direcció Olot). Agafarem el bici carril paral·lel a la carretera a St. Privat, cap al riu Fluvià. Just abans de passar el pont, a la dreta, trobem l`imponent masia de Verntallat, que te historia: aquí va néixer al 1.426 Francesc de Verntallat, que va ser militar molt principal a la Guerra dels Remences i que va aconseguir ser els primers europeus en alliberar-se dels “mals usos” que les lleis feudals imposaven als pagesos (pagaments abusius als senyors-propietaris , l`anomenat “dret de cuixa” a les masoveres o, sobretot, l`obligació de “redimir-se”- lògicament pagant, qui podia- per poder deixar la masoveria. L`aliança estratègica dels pagesos amb el rei va fer possible un pacte que iniciava el final d`aquell sistema despòtic.

IMG_20150408_112929

 

Passarem per sota El Mallol, on diuen que vivia la gent en èpoques molt reculades, perquè el pla de Les Preses era , com explicita el seu nom, una zona de aigües estanyades. Pedalant entra camps ben conreats, arribarem a la cloterada que abriga St. Privat de Bas. Enfilarem al costat del riu, que ja baixa alegre. Es aconsellable fer un bufet abans de fer l`última etapa: donarem quatre cops de pedal per arribar a la plaça del poble: no us la perdeu!. Recularem uns metres enrere i recuperarem el camí cap al riu. Esta ben senyalitzat: Area de Picnic dels Pins. Travessat el riu per una passera que cal respectar si el riu baixa fort i/o ha plogut fort aigües amunt a la zona de Platraver: son els efectes de la muntanya…

 

[responsive]ruta-gorga-dels-pins[/responsive]

Els últims bufets per la pista ens acosten al lloc que volíem: una zona condicionada pel municipi de la Vall d`en Bas, on taules i bancs troben ombra sota imponents pins. També hi han barbacoes i un bar que ens oferiran menjar i begudes. Sovintegen les papereres per recordar-nos que estem en un lloc especial i delicat que no suporta deixalles escampades ni comportaments que no siguin respectuosos amb el medi natural que ens acull: estem a casa dels arbres, els ocells, de la vegetació i, de nit, territori d`algun senglar tafaner.

Sota la zona d`esbarjo, sentirem bramar l`aigua del riu que baixa sense fre esquivant penyes i salts. Ha nascut fa poca estona a l`altiplà de Collfred i Platraver. Ha embogit llançant-se pel Salt de Sallent i demostra la joia i la força juvenil dels elements naturals en estat pur!. Per un corriol – ara baixarem a peu- ens deixa davant una gorga que difícilment podrem resistir de capbussar-nos-hi i banyar-nos. Serà una estona que guardarem per molts anys!.

Per tornar al Càmping, com que tot es baixada i planer podem fer un recorregut diferent. Ens hi ha moltes alternatives perquè la plana es ampla i permet allargar la pedalada per carreteres locals: cadascú esculli el que mes li plau (li reclami les cames o el rellotge). En proposem una ruta tranquil·la i fàcil: sota el poble de St. Privat, quan la carretera ja perd pendent, trobarem a la dreta una area enjardinada amb una gran font: a pocs metres un pont travessa la riera per conduir-nos al Veïnat de Pocafarina i als paratges de Puigpardines. Desprès arribarem a la carretera Parcel·laria: nosaltres donarem l`esquena a El Mallol per planejar en direcció Sud. A un quilòmetre a l`esquerra veurem l`indicador de Les Preses. Seguirem la carretera i creuarem el riu Fluvià per Pas de la Torre. En temps d`en Vertallat aquí nomes passava qui el deixaven. Diguem que era la duana de la frontera entre els Vescomtes de Bas senyors de la part esquerra i el Monestir de St. Benet de Bages, amos del costat de Les Preses. Pedalarem fins arribar el nucli presenc, travessarem la sobresaturada carretera d`Olot a Vic/Anglès. Pessigarem uns metres de la Via Verda i pujarem a la Plaça Major per la Bòbila. Quatre cops de pedal i ja som al Càmping: final de la ruta!.

Autor: daniel t.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *