RCB1 – Pedalada al Salt dels Roures

 

Volem anar del Càmping Les Preses Natura a la gorga del Salt dels Roures a Joanetes. Sobre el mapa, vol dir travessar la Vall d`en Bas de Nord-est a Sud-oest. Com que ens agrada descobrir el paisatge farem la ruta circular en bicicleta i un tram a peu. Ens esperen 17km amb una ascensió acumulada de 320m.

Sortim lleugers del Càmping, travessem el nucli de Les Preses i ens dirigim al Pas de la Torre. Com el seu nom indica, antigament hi havia una edificació de defensa que controlava el pas per travessar el riu Fluvià. Seguim planers en direcció a ponent sota l`imponent macis muntanyós de Santa Magdalena que lliga el Coll de Bracons fins a Platraver, presidit pel Pic dels Llops i sobretot, el Puigsacalm(1.514m).

Per la carretera Parcel·lària pedalarem cap a Joanetes, passant per davant de la Cooperativa i per sota el viaducte dels túnels de Bracons. Enfilarem per la carretera que puja al Coll de Bracons, avui bàsicament utilitzada per ciclistes que volen fer un 1a. molt exigent a la part final. Nosaltres ens quedarem al principi: pedalarem pel cim dels primers túnels passant pel nucli (antic Ajuntament) de Joanetes i ens enfilarem  encara 1,5 km. més,fins a la masia de La Carrera. A l`esquerra comença una pista pavimentada, tancada amb un cadenat, per on baixarem en bicicleta fins a  Sant Mateu.

 

SALT DELS ROURES 2

Pels voltants d’ aquesta preciosa ermita podrem deixar les bicicletes per iniciar una agradable caminada, per camins i corriols, que ens acosten a la riera de Joanetes: sentim el clapoteig de l’aigua sota nostra cada vegada mes proper, fins que l’estretor de l’ engorjat conforma una gran balma en mig de vegetació i amb la gorga que acull l`aigua del salt. Tot es ajustat i harmònic: les dimensions, els colors, els sentits i les emocions. Per tant, demanem als follets que desterrin qui vulgui profanar aquest niu de fades. Es hora de gaudir la natura en estat pur!.

Tornarem caminant pel mateix corriol. Al seu temps, podrem fer un tast de maduixes que llueixen vermelles entre boixos i racons ombrívols. Avall, avall tornarem a recollir les bicicletes a Sant Mateu i cap a la carretera plens de satisfacció: hem fet el gorg i ara, tot es baixada i planer!. Volem fer un tast de la Via Verda , per tant, no tornarem a passar sota el viaducte sinó que seguirem per Can Trona, travessarem amatents la carretera per entrar a la Ruta del Carrilet, direcció Nord, que ens tornarà a Les Preses. A l`escola La Bòbila ( la xemeneia no ens deixarà confondre) enfilarem a la Plaça Major, sota els dos campanars i a m quatre cops de pedals, ja som al Càmping!.

A l`entrada, es recomanable recórrer visualment el recorregut que hem fet i si ens convé fer volar l`imaginació, podem visualitzar dos caces Polikarpov I-16 (coneguts com “Mosques”) que van aterrar al camp d`aviació improvisat al Pla de Les Preses durant la guerra. Els refugis encara en donen testimoni. Per cert, els pobres avions van haver d`estar rescatats per tractors perquè els qui van ubicar l`equipament aeronàutic , menystingueren que el municipi te el seu nom per raons obvies: l`aigua sura fàcilment i fan fèrtils les terres però enfanguen les rodes, fins i tot, si son d`aparells alats menuts. Estem territori de pau i natura per gaudir-ne molts anys i amb bona companyia!.

 

Autor: daniel t.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *